Search for:

Како тинејџерите да го зачуваат своето ментално здравје за време на пандемијата од КОВИД-19?

Пет стратегии за тинејџерите да се соочаат со „новата нормалност”
Тинејџерските години знаат да бидат турбулентни и тешки, но сега со пандемијата од КОВИД-19, за тинејџерите можат да бидат уште потешки. Со затворањето на училиштата и откажувањето на настани многу од нив чувствуваат дека го губат најбитниот период од нивниот живот- младоста.

За тинејџерите кои поради оваа ново настаната ситуација се чувствуваат изолирано, анксиозно и разочарано… знајте го ова не сте сами! Експертот за адолесценска психологија, автор и колумнист во американскиот весник „New York Times” д-р Лиза Дамор зборува за тоа како тинејџерите да се грижат за себе и да го зачуваат своето ментално здравје за време на оваа пандемија. Read More

ДЕПРЕСИЈАТА ОД ПАНДЕМИЈАТА НАСКОРО ЌЕ СЕ ПОКЛОПИ СО СЕЗОНСКАТА ДЕПРЕСИЈА. НАПРАВЕТЕ ПЛАН, ВЕЛАТ ЕКСПЕРТИТЕ

Линдси Хорникел, 25 годишна девојка од Луисвил, САД се чувствуваше добро на почетокот на пандемијата. Иако веќе со години страда од депресија, Хорникел објаснува дека депресијата не и се влошила веднаш со појавата на пандемијата. Напортив на почетокот повеќе време посветувала на работата и на тој начин ги оттргнувала лошите мисли од главата.

Постојано велев „Во ред сум, во ред сум” – вели таа. Се додека за време на летото и се влошила состојбата. Read More

Зошто некои луѓе со биполарно растројство доживуваат психоза?

За луѓето кои само слушнале за биполарно растројство, за ова ментално нарушување често се мисли дека е „ролеркостер“ од емоции – од една страна депресија и од друга страна манија кои можат сериозно да го нарушат здравјето на личноста која страда од биполарно растројство. Сепак ова нарушување има и други комплексни карактеристики кои го прават тешко за дијагностицирање. Една од нив е и психозата. Read More

ЗА ПРИЈАТЕЛИТЕ ШТО МИ ВРАТИЈА НА ПОРАКАТА “HEY” КОГА БЕВ ДЕПРЕСИВЕН

“Hеy”.

Ако си ми пријател, тогаш сигурно си добил вакви пораки во последно време од мене. Moжеби ти изгледала како обична порака, но не е… Во еден збор, вусшност јас барам помош. Никогаш нема да ти признаам колку навистина страдам. Тоа всушност не го правам затоа што сум премногу горд, туку затоа што мислам да не ти досаѓам и дека не вредам за твоето време.

Ако ми стане полошо, може дури да ти се јавам. Но повторно нема да ти признаам дека страдам. Напротив, ќе те прашам како си ти. Мојот начин да се отргнам од мислите во мојата глава понекогаш е со безначајни разговори или пак да пробам да ти помогнам тебе. Нема да разговарам за мене или за тоа како се чувствувам. Не сакам да те загрижувам. Знам дека овие мисли ќе поминат и дека тоа можам да го направам самиот. Read More